Om att hyra ut sin stuga!

Har du en stuga eller lägenhet som du inte använder under hela eller delar av sommaren eller under andra tider av året? Då kan du hyra ut den några veckor och tjäna lite extra pengar!

Hur hittar man då de rätta kunderna?

Det finns flera effektiva sätt att marknadsföra sin stuga. Vissa är gratis och andra kostar pengar. Vissa är det mycket jobb med medan andra sköter sig själva. Så hur hittar man den bästa balansen? För mig har det fungerat bra att själv annonsera på stuguthyrningssidor och då har man själv full kontroll på allt som rör uthyrningen. Ett mer smidigt alternativ kan dock vara att låta en stugförmedling sköta allt, då får man pengarna på kontot och behöver inte göra något alls. Men självklart tar då också stugförmedlingen en relativt stor del av hyresintäkten.

Av de ställen jag har annonserat på så har Stugnet.se, Stugknuten och Fritiden.se fungerat bäst (i den ordningen). Stugnet och Fritiden är just nu helt gratis och Stugknuten kostar 150 kr per år. Jag tycker dock inte man ska titta för mycket på kostnaden när det gäller annonseringen eftersom 150 kr inte har någon betydelse om man kan få några extra veckor uthyrda. Det viktiga är att vara med där kunderna finns.

Om stugan!

  • Boendet måste vara fräscht, både inne och ute.
  • Möbler måste vara hela och rena.
  • Sängar och sängkläder måste vara av bra kvalitet.
  • Plocka bort trasigt och kantstött porslin och glas.
  • Tomten runt stugan bör vara välskött.

När ska man hyra ut?

Sommarsäsongen omfattar juni-augusti och veckorna i juli är mest efterfrågade.

Vad är avgörande för hyrespriset och uthyrningsfrekvensen?

Priset bygger på objekt med liknande standard och läge. Ta hänsyn till stugans storlek, bäddantal, utrustning ifråga om WC och dusch etc, inredningens standard, avstånd till affär, bad, områdets turistiska attraktionsvärde m.m. Sök på liknande boenden och för sök hitta en lämplig nivå. Man bör inte vara för billig men ändå tänka på att om stugan blir för dyr i förhållande till andra stugor med samma läge, storlek etc kan den bli sämre bokad.

Veckouthyrning

Veckouthyrning är det vanligaste uthyrningssättet och det innebär att man väljer en veckodag för att byta gäster, vanligast är lördag eller söndag. Gästerna kan antingen ha med eget sänglinne och handdukar och ska städa stugan innan avresan eller så kan du erbjuda detta också.

Vilken skatt betalar Du på hyresintäkten?

Intäkterna ses som kapitalinkomster. Avdragsmöjligheterna är dock fortfarande fördelaktiga. Uppdaterat för inkomståret 2011 (för 2010 var grundavdraget 12.000 kr).

Räkneexempel:
Hyresintäkt 30.000
Avgår grundavdrag -18.000
Avgår 20% skatt av hyresintäkt -6.000
Kvar att betala 30% skatt på 6.000
Skatt  1.800

 

Försäkring

Oersättliga föremål ska inte finnas i uthyrningsstugan. Husägarens försäkring måste täcka eventuella skador som kan uppstå vid brand eller vattenskada när det bor gäster i stugan.

Besiktning av stugan

Kontrollera vid varje byte att allt är som det ska med stugan och att det är ordentligt städat, oftast är det bra att städa lite extra mellan varje hyresgäst

July 8th, 2007 - Posted in hyra stuga, stuga att hyra | | 0 Comments